top of page

Колко вода е достатъчно вода?

Колко вода трябва да пием на ден?


Тази тема винаги е била много противоречива. Ако отидете при фитнес инструктор, той ще изчисли точното количество вода, което трябва да изпивате на ден, на база теглото ви. Ако отидете на лекар можете да получите съвет вариращ от "пийте повече вода" до "не прекалявайте с водата".

Пълно е с объркваща информация. Някои учени твърдят, че трябва да пиете толкова вода, колкото ви се пие и можете да поемете. А други застъпват тезата, че трябва да пиете литри, без значение дали можете да ги поемете.

Всеки може да си хареса някоя теория, да повярва в нея и да си я следва. Забелязвам, че клиентите ми, които не обичат много да пият вода се придържат към тезата "пий, колкото ти се пие". И обратно, водолюбителите с гордост броят чашите изпита вода на ден.

В това няма нищо лошо.

И все пак, ще попитате вече нетърпеливо, колко вода трябва да пия на ден? Отговорът е едновременно и прост и много сложен - пийте толкова вода, колкото тялото ви има нужда да поеме.

За да разберете колко точно е това количество, може да се наложи да експериментирате.

Ще очертая основните начини как да направите това. Няма да бъда абсолютно изчерпателна, защото статията ще стане прекалено дълга, но ще ви дам добра отправна точка.

  1. Първо, запомнете, че тялото ви няма нужда от едно и също количество вода всеки ден. Понякога имате нужда от повишен прием на вода. Например, когато сте физически активни, храните се със суха или пикантна храна, приемате много кафе, потите се или се намирате в състояние на стрес. В други дни, ако си стоите на спокойствие на дивана вкъщи, може да забележите, че не изпитвате особена жажда. Доверете се на това усещане. Само се убедете, че причината да не пиете вода, не се дължи на обикновен мързел и разсеяност. Дръжте чаша или бутилка вода винаги на ръка разстояние. В началото можете да си инсталирате приложение на телефона си, което да ви подсеща да пиете вода. Когато алармата ви предизвика, пийнете глътка, две и преценете дали искате да продължите. Доверете се на усещането си за жажда. След няколко седмици, до месец ще имате пълно осъзнаване за това кога имате нужда от вода и кога - не. И сами ще отговорите на въпроса си "От колко вода имам нужда?".

  2. Второ - следете цвета на урината си. Бистра урина в бледо жълт до сламено жълт цвят е знак, че се справяте добре с приема на вода. Много силно наситен жълт цвят или цвят на по-тъмен кехлибар означава, че е добре да увеличите приема на вода. Абсолютно бистра, почти безцветна урина означава, че прекалявате с водата.

  3. Трето - когато преминете на диета или различен хранителен режим желанието ви да пиете вода може да претърпи промени. Най-вероятно ще ви се пие повече вода. Доверете се на това усещане и не забравяйте, че водата винаги трябва да ви е "под ръка". Това важи особено силно, ако правите изчистващи процедури или някакъв вид лечебен глад.

  4. Когато изпитвате умора, главоболие, сънливост или някакъв друг подобен дискомфорт, изпийте чаша вода. Ако неприятното усещане премине до няколко минути, най-вероятно имате нужда от прием на повече вода. Съобразете се с това и добавете чаша-две-три към дневния си прием.

  5. 5Не обичате да пиете вода. Жадни сте, но не искате тази безвкусна течност да влиза в устата ви. Направете я вкусна - лимон, джинджифил, мента, малко плодов сок, дори стевия. Експериментирайте. Намерете вкуса, който ви допада. Чистата вода е за предпочитане, но не и ако това ще ви кара да умирате от жажда по цял ден.


Ще обобщя така: Казват, че водата е живот. Така е. Водата е много важна за нас. Но ако за вас е истинско изтезание да изпивате препоръчваните 2-3 литра вода на ден, най-вероятно това е знак, че не трябва да си го причинявате.

Слушайте тялото си и му се доверете. То знае... И споделете тази статия, за да помогнем на повече хора.

123 преглеждания

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page