Напоследък, популярността на кокосовото масло нарасна до небесата и определено има причина за това. Всъщност има доста причини!
Ще започна с нещо, което едва ли ще ви говори много.
А именно, че наситените мастни киселини със средна верига са около 90% от съдържанието на кокосовия орех.
Човешкото тяло лесно усвоява и абсорбира тези мазнини, тъй като те свободно преминават кръвно-мозъчната бариера в несвързана форма.
Това звучи сложно, но ще го преведа. Ако сте над 45 години, е добре да започнете да се грижите за мозъка си. Ежедневният прием на кокосово масло, предотвратява неврологочни заболявания като - деменция, Алцхаймер, Паркинсон, и намалява прогресията при вече настъпили такива.
И още по-важно - определено си заслужава да включите 2-3 супени лъжици кокосово масло на ден, в менюто на възрастните си роднини!
Нерафинираното кокосово масло е изключително полезно и в същото време е вкусно, сравнително евтино, лесно достъпно и изцяло натурално. Ако се приема вътрешно предотвратява, облекчава и помага при редица здравословни проблеми:
Хронична умора
Диабет – кокосовото масло намалява апетита за храна и стабилизира нивата на кръвната захар
Кистозна фиброза и бронхиални инфекции
Астма – както при възрастни, така и при деца
Киселинен рефлукс / лошо храносмилане – В този случай консумирайте кокосово масло след хранене
Лека депресия и когнитивни заболявания – В този случай приемайте кокосово масло в комбинация с рибено масло, и други методи на лечение
Функция на червата – чревни инфекции, запек, IBD (възпалително заболяване на червата)
Рак – Проучванията показват, че кокосовото масло предотвратява рака на гърдата и дебелото черво
Алцхаймер/деменция
Candida Albicans
Алергии – сезонна сенна хрема
Холестерол – подобрява съотношението на добрия и лошият холестерол.
Това добре, но как да го използваме? Кокосовото масло има невероятен вкус и е доста лесно да го добавите към диетата си. Щом започнете веднъж, ще откриете, че изобщо не е трудно да изядете препоръчваните 2-3 супени лъжици на ден.
Кокосовото масло е добра храна и за бебета. Може да се добави към храната на малките деца след шестия месец от раждането. Количеството естествено в началото трябва да е малко, а след това до 1 чаена лъжичка на ден.
На първо място - гответе с него! Вместо олио и други подобни мазнини, използвайте кокосово масло.
Зехтина го оставете за салатите.
Ако ви харесва вкусът, похапвайте мъничка лъжичка кокосово масло 20-ина минути преди хранене. Това ще редуцира апетита ви и ще изядете значително по-малки количества храна.
И накрая - добавяйте го към чая, кафето си (звучи странно, но подозирам, че ще ви хареса), смутита и други подобни.
А това, което не сте изяли...можете на намажете на кожата си! Ще стане мека и гладка!
Comments