top of page

Омръзна ми! Спирам! Или как да започнем трудния път.



Омръзна ми – спирам! Ако и сега не стане – спирам с диетите! Всички около мен се тъпчат и са слаби, а аз пълнея даже от миризмата на пилешка супа!“

Познато ли ви е? Ако се припознавате в тези думи, сигурно се чувствате изключително потисната и доста неразбрана.


В съзнанието на хората, по-едрите форми винаги са свързани със солидно похапване.


А това обикновено не е вярно! Ако сте прехвърлили 38-та си годишнина, е по-вероятно е да има и друга причина за отесняващите ви дрехи. Нека надникнем отвъд предразсъдъците и калориите и да видим защо влизането в добра форма ви се опъва.


И така. Забелязали ли сте, че преди няколко години, отслабването ви се струваше сравнително лесна работа. Не ядеш много - отслабваш. Взимаш някоя диета от Интернет - отслабваш. Мобилизираш се няколко седмици преди морето - отслабваш. И после какво стана? Сякаш нещо тотално се обърка, нали... хранителните режими сякаш вече не действат, дори добрият стар глад не помага? А най-много се вбесявате на статиите тип "пий джинджифил всяка сутрин и ще свалиш 9 кила за 6 дни." Е, не става така. Определено не става.

Досега задавах въпроси, а сега нека започна с отговорите. Каква е причината да се храня умерено и да не отслабвам?


Отговорът е толкова прост - не се храните с правилните за вас храни. Тялото ни не идва с инструкции за употреба, не идва със списък с полезни за нас храни. А ние всички сме различни.


Това, което работи за един е абсолютно безполезно за друг.

Ако винаги ви е било трудно да отслабвате, вие просто сте се хранили с неправилните за вас храни. Има си начини да разберете кои са те, но тези начини определено не включват скъпи кръвни изследвания и ДНК тестове. Трябва ви схема, с която да включвате различни храни в менюто си, наблюдавайки как се отразяват те на тялото ви, храносмилането ви и тонуса ви.


Тогава няма как да се провалите.

А сега да кажем, че по принцип можете да отслабвате, когато сте на диета, но не успявате да задържите резултата си. Даже после качвате допълнително. Йо-йо ефект, ще кажете вие. Липса на логическо мислене, ще кажа аз. Ако свалите ударно 3-5 килограма за седмица, с почти пълен глад, най-логичното нещо на света е да си ги върнете за седмица-две след като се върнете към нормалното си хранене.


Какво ви кара да мислите, че седмица, две или три, са достатъчни, за да заличите месеци и години безобразно хранене?


Не става така, процесът на отслабване трябва да продължи от три месеца до година. Година, ако имате наистина много излишно тегло.


Тъй като процесът е по-дълъг, отслабването не трябва да е свързано с гладуване, а с консумацията на подходящите за вас храни. След това трябва да е последвано от период на задържане, в който също да внимавате спазвате определен режим.


Добре де, ама аз цял живот ли няма да ям нищо вкусно и нездравословно, винаги ли ще трябва да се ограничавам?


Не, ако завършите правилно процеса на отслабване, няма да е необходимо да се ограничавате цял живот!


Даже сега ще ви отговоря с едно шеговито намигвяне и...един шоколад! Обещавам, че ако работим заедно, когато успеете да свалите 6 килограма от теглото си, лично ще ви подаря един шоколад. Ще ви го пратя по куриер, за моя сметка. Истински, млечен шоколад! С какао и захар!


Трябват ви само няколко месеца постоянство и ясна посока.

Когато новото ви тегло стане стабилно, ще можете да се наслаждавате на любимите си храни.


И най-важното, ще престанете да се въртите в затворен кръг.

За конслутации с мен

0885 805 490,

Таня Петров

Консултант по хранене


Работя и онлайн, както и с хора по цял свят 🙂
173 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page