top of page

Код: Оранжево. Или някои неща за тиквите


Тиквена инсталация
Тиквената страна на нещата

От няколко дни се разхождам из центъра на София и минавам покрай една тиквена инсталация. Не зная чия инициатива е, но е много приятно, в това мрачно време, погледът ти да попадне върху оранжевите тикви, покачени върху бали слама.

Бързах, бързах тези дни, все подминавах, но сега вече намерих време да ви покажа тиквената инсталация.

И така - днес сме на оранжева вълна. А какво по-оранжево от една тиква? Всъщност, днес няма да говорим за символиката на оранжевия цвят, а за полезните свойства на тиквата и тиквените семки.



Чудили ли сте се някога защо тиквата е толкова ярко оранжева?

Цветът й се дължи на бета-каротина. Телата ни превръщат бета-каротин във витамин А, който е полезен за очите и имунната система. А за младия вид на кожата е направо жизненоважен!

Тиквата е богата и на фибри. Те забавят храносмилането, поддържайки ви сити по-дълго време. Впечатляващо е, но 100 гр. тиква съдържат само 30 калории. Затова ако искате да свалите някое килце, използвайте тиквата за приготвяне на вкусни десерти, без да добавяте захар.


Много тикви

Тиквата съдържа много витамини и минерали. Магнезий, калий... Съдържа и високо количество витамин С, но ако я сготвите, при топлинната обработка, част от този витамин се губи.

Затова ви давам идея! Направете си тиквено смути. Към тиквата можете да добавите кисело мляко, малко банан и ароматни подправки - канела, карамфил, кардамон, джинджифил, индийско орехче... Все едно пиете коледни сладки!


Не забравяйте и за тиквените семки. Те са буквално претъпкани с магнезий, цинк и фибри.

Признавам си, аз лично тиква не обичам, поне не и стандартната печена тиква. Но тиквата може да се приготвя по безбройни начини. Можете да си направите ароматна крем супа, тиквени сладкиши, даже можете да си напълните тиква. Да, тиквата е уникална! И е есенна, и е красива... А на вас - стана ли ви оранжево?



52 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page