top of page
Снимка на автораТаня Петров

Божествена напитка или дяволска отвара, или за ползите и вредите от кафето



Изпихте ли си вече кафето? Да? А смятате ли, че сте направили нещо полезно за тялото си? Или сте му навредили? Или изобщо не ви интересува полезно ли е кафето, или не, обаче нали все пак трябва да станете сутрин, да функционирате и да комуникирате, без да причините нвволна телесна или психическа травма на някой от обкръжението си.


Е, аз ще напиша нещо за кафето, пък вие ако искате можете да го прочетете...

И така. Много често сме чували, че кафето е вредно.


Кафето:

  • Дехидратира;

  • Вдига кръвното;

  • Покачва киселинността на организма;

  • Предизвиква проблеми със съня;

  • Причинява тревожност;

  • Причинява сърдечни заболявания...

И други има, но тези са ми фаворитите.



Да! Възможно е кафето да ви причини подобни мизерии.

Но! Кафето има и многобройни ползи.

Доказано е, че хората, които пият кафе умерено, имат 15% по-малък риск да умрат от следните хронични заболявания: диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания, включително болест на Паркинсон и Алцхаймер, както и хронични чернодробни заболявания.


Някои от изброените заболявания са основните "убийци" на хора в световен мащаб.

И още, кафето може да забави симптомите на старчески деменция, да предотврати развитие на депресия, дори да намали риска от някои видове рак. Меланома, например.


Както кофеиновото, така и безкофеиновото кафе осигуряват тези ползи. Защото кафето не е само кофеин! То съдържа биоактивни съединения, които влияят върху възпалението и инсулиновата резистентност, и така ни предпазват от определени болести. Кафето е и силен антиоксидант.



Някои хора са по-малко толерантни към кафето, съответно могат да получат някои от неприятните ефекти, описани по-горе. По-вероятно обаче е, да си причините описаните негативни ефекти, ако не се храните здравословно, не се движите и сте подложени на високи нива на стрес.

Да не забравяме, че монетата има две страни и хората са различни. Това, което лошо за едни, може да бъде полезно за други.

Кафето не наш враг, въпреки че може да действа пристрастяващо, точно както алкохола и никотина. Но да си признаем - в този век на бързо действие и светкавични промени, всеки е пристрастен към нещо. Хората се вкопчват във всякакви неща, които им носят относителен комфорт, в опит да върнат баланса си. Наистина всякакви - храна, социални медии, спорт, дори здравословният начин на живот може да ви пристрасти и да се превърне в патология.


Затова вместо да се мъчите да спирате кафето, по-добре се постарайте да намалите стреса в живота си.


Внимавайте каква информация "консумирате".

Гарантирам, че само гледането на вечерните новини ви вреди повече отколкото изпиването на кофа кафе на ден.

Намерете повече време за почивка, за удоволствия. Наслаждавайте се. И на кафето си, и на живота си!


Ще завърша с една учудващо (най-вероятно) истинска история за кафето.


Кафето се появявя в Европа заедно с мюсюлманското нашествие през 15-16 век и дълго време се е смятало за "неверническо питие". Въпреки това то ставало все по-популярно. Съветниците на папа Климент VIII сметнали, че би било добре Ватикана да излезе с позиция относно кафето, за да няма догматични пререкания и върху това. Като всички съветници на височайши фигури обаче, те се бояли от новостите и сметнали, че папата трябва да обяви кафето за "дяволска напитка". Климент VIII не бил от типа хора, които се доверяват сляпо на подчинените си и въпреки че без много скрупули осъдил Джордано Бруно на изгаряне на кладата, все пак решил да пробва кафето. Не е ясно дали е пил арабика или робуста или гилдията на кафеджиите е добавила бучка скъпа захар, но на папа Климент кафето подействало добре и заявил "Не може такава божествена напитка да е дяволска и да я оставим само за неверниците! Нека да я благословим!" Речено-сторено. За католиците от 1600г. насам кафето е благословена напитка и край Ватикана може да пиете доста сносно кафе вече над 4 века.

57 преглеждания

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page